LÄHTÖKOHTA

Syyskuussa 2017 sai maailman ensi-iltansa Syyssonaatti-ooppera. Kuinka herättää uuden yleisön kiinnostus teokseen, joka perustuu 40 vuotta vanhaan Ingmar Bergmanin kamarielokuvaan?

 

IDEA

Oopperan teemana on äidin ja tyttären suhde. Aihe on ajaton, eikä vaadi oopperatuntemusta koskettaakseen. Tätä alleviivataksemme päätimme kerätä oikeita tarinoita, jotka koskettavat ihmisiä ja joihin voi samaistua. Madaltaaksemme Töölönlahdelle saapumista entisestään, keksimme yhdistää kampanjassa eri taiteenlajeja toisiinsa.

 

TOTEUTUS

Pyysimme verkossa suomalaisia äitejä ja tyttäriä kertomaan oman tarinansa. Yli 1300 tarinan joukosta valitsimme 11 äiti-tytär paria, jotka saapuivat yhtenä elokuisena sunnuntaina Töölönlahdelle Meeri Koutaniemen kuvattavaksi. Valokuvista rakennettiin näyttely Oopperatalon päälämpiöön. Alkuperäinen suunnitelma oli jatkaa näyttelyä Syyssonaatin esitysten ajan, mutta ylistävän yleisöpalautteen ansiosta näyttely oli pystyssä kuukausien ajan. Äitejä ja tyttäriä –kampanjassa yhdistyivät paitsi eri taidelajit myös oopperan magia ja todelliset ihmiskohtalot. Lopputulos kosketti ja vetosi yleisöön paremmin kuin kukaan osasi kuvitella.

Syyssonaatin lipuista myytiin lopulta 97 prosenttia.

 

TIIMI

Art Director Anu Lehto & Sanna Kaitakari, Copy Sami Korjus, Näyttelysuunnittelu Sanna Kaitakari, Valokuvaaja Meeri Koutaniemi, Tuottaja Nina Hiukkanen